Suomalaisten keskipalkka eri aloilla vuonna 2016

Suomalaisia kiinnostaa yleensä suuresti, miten korkea oma tulotaso on suhteessa koko kansan keskipalkkaan. Alan keskipalkka voi vaikuttaa merkittävästi myös nuoren opiskelupaikan valintaan, sillä käytetystä työajasta voidaan maksaa tuplasti tai parhaimmillaan jopa useita kertoja enemmän niin sanotusti haastavammissa tehtävissä.

Vuonna 2016 suomalaisten palkkatason nousu oli noin yhden prosentin luokkaa. Palkkataso ei siis kasvanut yhtä voimakkaasti verrattuna 2000-luvun muihin vuosiin, mutta se on kuitenkin ollut linjassa inflaation kehityksen kanssa. Inflaatio eli rahan ostovoiman heikkeneminen on ollut Suomessa hyviin maltillista viime vuosina, mikä vaikuttaa myös palkkojen hidastuvana kasvuna.

Modernit ja ”haastavat” alat maksavat enemmän

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mikäli alallasi kehitetään jotain uutta ja modernia, alasi palkat ovat kärkipäässä keskipalkkojen vertailussa. Mediaanipalkka informaatio- ja viestintäaloilla keikkuu 4 000 euron kieppeillä (Helsingin uutiset: Keskiansio yli 4 100 euroa kuussa – tällä alalla tienaa tasaisen hyvin), kun kaikkien alojen mediaani on noin 3 000 euroa kuussa. Palkat ovat matalia majoitus- ja ravitsemusaloilla, joissa mediaani on huomattavasti alle 2 500 euroa.

Ero näiden esimerkkien välillä selittyy sillä, että informaatio ja viestinnän aloille vaaditaan yleensä koulutusta ja erityistä osaamista. Useissa majoitus-ja ravitsemusalan töissä työskentelee työntekijöitä ilman tutkintoa.

Hallinto- ja tukipalveluiden palkka on <palkkalistan häntäpäässä alle 2 500 euron mediaanilla. Palkkataulukon kärkipäässä keikkuvat koulutus sekä tieteellinen ja tekninen toiminta +3 500 euron mediaanilla.

Ero näiden alojen välillä selittyy sillä, että tieteellinen ja tekninen toiminta sekä koulutus luovat jotain uutta ja itsessään arvokasta, kun taas hallinto- ja tukipalvelut keskittyvät ylläpitämään rakenteita. Ne eivät siinä mielessä tee ”uraauurtavaa työtä”, joka veisi yhteiskuntaamme askel askeleelta uusille ulottuvuuksille.

Tienaat enemmän tekemällä asioita, joita muut eivät osaa

Kaikesta tästä voidaan vetää se yhteenveto, että mikäli teet jotain sellaista, mitä kaikki muutkin pystyisivät helposti tekemään, et todennäköisesti tienaa kovin paljon. Mikäli teet sellaista työtä, jonka oppimiseen on mennyt vuosia, palkkasi on todennäköisesti palkkataulukon kärkipäässä.

Ero selittyy yksinkertaisesti sillä, että helpoimmilla aloilla työvoima on helposti korvattavissa. Mutta kuinka korvaat koodaajan, joka on kehittänyt vallankumouksellista tuotetta viimeiset viisi vuotta? Uuden koodaajan kouluttamiseen voi mennä vuosia.

Valtion ja kuntasektorin palkat vuonna 2016

Suomen valtio työllistää noin 70 000 palkansaajaa. Kunnissa ja kuntayhtymissä kokoaikaisia palkansaajia on yli 350 000 (Tilastokeskus: Kuntasektorin palkat). Voidaan siis sanoa, että kunta ja valtio ovat Suomen merkittävimmät työnantajat. Vertailukohdaksi voidaan ottaa Suomen suurin yksittäinen työnantaja Posti Group, jonka palveluksessa työskenteli vuonne 2016 hieman yli 20 000 työntekijää.

Yhteenvetona kuntien ja valtion tehtävien palkoista voidaan sanoa, että vastuu nostaa palkkaasi. Johtajien mediaaniansio kuntasektorilla on lähes 5 000 euroa ja valtiolla työskentelevillä johtajilla jopa yli 6 000 euroa. Erityisasiantuntijoiden mediaanipalkka on valtion leivissä yli 4 000 euroa ja kunnalla työskenneltäessä noin 3 500 euroa.

Merkille pantavaa on myös, että erityisasiantuntijoiden palkka nousee iän mukaan huomattavasti voimakkaammin verrattuna esimerkiksi asiantuntijoihin tai palvelu- ja myyntityöntekijöihin. Näiden alojen palkka on suurin piirtein saman verran alle 25 vuotiaiden ikäryhmässä, mutta vanhempiin ikäluokkiin mentäessä ero kasvaa suureksi erityisasiantuntijoiden eduksi.

Vaikuttaako keskipalkka alan valintaasi?

Vertailemalla keskipalkkoja voit nopeasti huomata, millä aloilla ja millaisissa tehtävissä palkkasi voi helposti nousta korkealle. Menestyvänä bloggaajana tai lääkärinä voit nostaa palkkaa yli 10 000 euroa kuussa, mutta siivoojana, tarjoilijana tai hotellin vastaanottovirkailijana voit vain unelmoida kyseisistä palkoista.

Mikäli olet nuori ja mietit, mille alalle haluat isona suuntauta, ota yhdeksi kriteeriksi mukaan myös palkka. Vaikka palkka ei ole kaikki kaikessa, se voi merkittävästi vaikuttaa, miten loppuelämäsi muotoutuu. 2 000 euroa tienaava siivoja ja 6 000 euroa tienaava lakimies elävät hyvin erilaista elämää.

Tulot vaihtelevat toki yksittäisten alojen sisällä, mutta keskipalkka ja nykyiset palkat antavat tietyt raamit sille, millaista palkkaa voit kyseisillä aloilla tienata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *