Pikavippi harkinnassa – toimi näin, kun haluat lainaa heti tilille

Vaikka todella harva koskaan tunnustaa ottaneensa pikavippiä, on pikalainan ottaminen yllättävänkin yleistä. Tosiasia kuitenkin on se, että kaikki maksaa ja vaikka kuinka olisi säännöllisiä tuloja, saattaa tilin saldo olla joskus turhankin matalalla. Jos tällöin kohdalle vielä osuu jokin yllättävä meno, kuten esimerkiksi perheen lemmikkieläimen sairastuminen, päivittäin käytettävän kodinkoneen hajoaminen tai vaikkapa auton rikkoutuminen tielle kesken työmatkan, saattaa pikavippi tulla todella tarpeeseen.

”Itse otin pikavipin, koska tarvitsin heti lainaa enkä ehtinyt säästämään tarpeeksi”

”Tyttäreni ylioppilasjuhlat olivat tulossa seuraavana viikonloppuna ja jääkaappi hajosi varsin kiusalliseen aikaan. En olisi mitenkään voinut odottaa esimerkiksi viikkoa tai edes muutamaa päivää, sillä valmisteluihin menisi muutenkin aikaa ja tarvitsin rahaa nopeasti”

Pikavippi vai Joustoluotto – molempien avulla rahaa heti tilille

Kenties juuri yllä mainittuja tilanteita on sattunut monille, sillä esimerkiksi vuonna 2014 pienlainoja eli juurikin pikavippejä myönnettiin kotitalouksille yhteensä reilut 69 000 kappaletta ja niiden kokonaissumma oli 44 miljoonaa euroa. Pikavipin keskimääräinen koko oli 638 euroa – mikä on allekirjoittaneen mielestä aika iso summa pikavipiksi, itse ottaisin vastaavan summan mieluiten vaikkapa Joustoluottona – ja keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 84 päivää. Näin kertoo Tilastokeskus. Perinteisesti pikavippi mielletään huomattavasti pienemmäksi summaksi, tyypillisimmillään pikalainan koko on noin 100–400 euroa. Maksuaika on perinteisesti 1 vuosi tai hieman vähemmän. Maksuaikaa pohtiessa suosittelen laskemaan omat tulot yhteen ja vähentämään niistä toistuvat menot: siten saat selville, kuinka paljon pystyt lyhentämään lainaa kuukaudessa.

Pikalainan kustannukset kannattaa selvittää huolellisesti

Ennen pikavipin hakemista kannattaa tutkia, millaisia mahdollisuuksia eri yritykset tarjoavat. Älä suinkaan tartu ensimmäiseen pikalainaa tarjoavaan yritykseen, vaan lueskele keskustelupalstoja, kysele kaveripiiriltä ja vertaa lainatarjoajien nettisivuilta löytyviä hintatietoja. Kiinnitä erityistä huomiota muun muassa kuukausittaisiin kustannuksiin: näitä ovat muun muassa pikavipin nimelliskorko sekä todellinen vuosikorko.

Hyödyllisiä keskusteluja, jotka kannattaa selata läpi ennen pikavipin hakemista:

Kaksplus.fi: Rahahuolia. Pikavippi pelastus?
Anna.fi: Kokemuksia pikavipeistä?
Suomi24.fi: Pikavipit (keskustelualue)

Hae lainaa luotettavalta toimijalta

Silloin, kun tarvitset kipeästi rahaa heti tilille, saattaa hiipiä mieleen kiirehtiminen. Sitä ei kuitenkaan voi suositella, sillä lainantarjoajia on useita ja eri lainoissa on eri etuja. Valitse se, joka sopii juuri sinulle parhaiten. Viisainta lienee ottaa lainaa suomalaiselta yritykseltä, sillä näin voit olla varma, että se noudattaa Suomen lainsäädäntöä muun muassa pikavippien korkojen suhteen. Voit myös luottaa siihen, että sinua palvellaan omalla äidinkielelläsi ja ymmärrät kaikki olennaiset raha-asiat.

Selvitä pikavipin korot ja mahdollisuutesi maksaa ne ajallaan

Jos vaihtoehtosi ovat ottaa pikalaina heti tai isompi summa lainaa pidemmälle aikavälille maksettavaksi, pohdi omia kuukausitulojasi. Mieti, miten paljon voit käyttää lainan hoitamiseen kuukaudessa. On tärkeää, ettet joudu korkojen maksamisen takia liian ahtaalle.

Mahdollisuuksia on monia aina pikalainasta kulutusluottoon, joustoluottoon ja luottokorttiin

Markkinoilla on useita pikavippejä ja pikalainoja tarjoavia yrityksiä. Niiden lisäksi kannattaa ottaa vertailuun pankkien lainat, kuten esimerkiksi luottokortit ja erilaiset kulutusluotot. Esimerkiksi S-Pankki ei tarjoa perinteistä pikavippiä, mutta sen lähin vaihtoehto lienee yrityksen luottokortti. Sen luottoraja on 800–10 000 euroa. Luottokortti on siinä mielessä mainio idea, ettei sinun tarvitse päättää lainan summaa etukäteen vaan voit käyttää korttia tarpeen mukaan. Saat rahat heti tilille. Huolehdi kuitenkin siitä, että maksat luottokorttilaskun ajallaan. Jokaisessa laskussa on aina ilmoitettu maksettava vähimmäismäärä ja se tulee olla maksettuna eräpäivän koittaessa.

Osuuspankistakaan ei saa perinteistä pikavippiä, mutta luottokortti kuuluu toki myös tämän pankin valikoimaan. Yritys tarjoaa lisäksi lainaa eri tarpeisiin. Kulutusluottoa voi hakea pieniin ja isoihin tarpeisiin. Vähimmäissumma lainalle on 1 000 euroa.

Tiivistelmänä voidaan sanoa, että lainan hakeminen vaatii pohdintaa ja selvitystyötä. Parasta on luottaa järkevään toimijaan ja hakea lainaa rahoitusalan ammattilaiselta.

Artikkelissa tarkastellut lainatuotteet:

Pikavippi: NordCredit.fi (Lainasto Oy)
Kulutusluotto: Osuuspankki
Luottokortti: S-Pankki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *