Opintotuki 2017 – opintotuki turvaa opiskelijan toimeentuloa

Opiskellessa kaikki taloudellinen tuki tulee tarpeeseen. Opintorahasta, opintolainan valtiontakauksesta sekä asumislisästä koostuva opintotuki on suunniteltu tuomaan helpotusta taloudellisesti tiukkaan arkeen.

Syksyn koittaessa aukeavat myös opiskelupaikkojen ovet. Osa onnekkaista sai aiemmin tänä vuonna kirjeen hyväksymisestä ja suuntaa intoa täynnä oppimaan uutta. Toiveissa siintää kenties urapolku unelmien ammatissa tai on tullut tehtyä järkivalinta työllistymisen kannalta. Osa päätti seurata vanhempiensa esimerkkiä ja haki samalle alalle, osa teki täyskäännöksen ja haki opiskelemaan koko suvulle uutta alaa. Olipa homman nimi mikä tahansa, fakta on se, että opiskellessa harvan tili pursuaa täytettä tai lompakko pullistelee takataskussa.

Kelalta tukea talouteen

Kansaneläkelaitos eli tuttavallisemmin Kela tekee parhaansa auttaakseen opiskelijoita heidän paikoitellen ahtaassakin taloudellisessa tilanteessaan. Kela maksaa opiskelijoille opintotukea, joka koostuu kolmesta osasta: opintorahasta, opintolainan valtiontakauksesta sekä asumislisästä. Niistä kaikista opit lisää lukemalla pidemmälle. Jos olet opiskelija, kannattaakin perehtyä kaikkiin Kelan tarjoamiin tukiin ja mahdollisuuksiin. Siten varmistat mahdollisimman mukavan toimeentulon myös opiskeluaikana etkä ole riskissä esimerkiksi joutua maksamaan tukia takaisin.

Kuka voi saada opintotukea?

Jotta saat Kelan maksamaa opintotukea, tulee sinun tietysti täyttää muutamia ehtoja. Ilmiselvin niistä on se, että sinut on hyväksytty opiskelemaan oppilaitokseen. Muutenhan voisit vain sanoa olevasi opiskelija, mutta hyväksyntä oppilaitokseen paljastaa asioiden todellisen laidan. Sinun tulee opiskella päätoimisesti, eli mikään vapaa-ajan harrasteluopiskeleminen ei valitettavasti oikeuta sinua saamaan opintotukea. Päätoimisen opiskelemisen ehtona on esimerkiksi lukio-opinnoissa se, että oppimäärän mukainen laajuus on yhteensä vähintään 75 kurssia ja osallistut lukukauden aikana vähintään kymmenelle kurssille tai suoritat kaksi ylioppilastutkintoon kuuluvaa koetta. Jos olet korkeakouluopiskelija, ovat opintosi aina päätoimisia.

Edellytyksenä opintojen edistyminen

Kahden edellä mainitun ehdon lisäksi muista huolehtia, että edistyt opinnoissasi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskeluaikasi ei ylitä suorittamillesi opinnoille määriteltyä, tukeen oikeuttavaa aikaa. Et voi siis vain roikkumaan opintotuella elätettäväksi, vaikka sekin ajatus ehkä koeviikkoputkessa mukavalta tuntuisikin.

Jos alkaa näyttämään siltä, että opinnot eivät edistykään riittävää tahtia, voi opintotukesi muuttua määräaikaiseksi tai loppua kokonaan. Ehkä kaikista kurjimmassa tapauksessa Kela tai opintotukilautakunta voi lähestyä sinua kirjeellä, jossa peritään jo maksettua tukea takaisin. Sellaista kirjettä et varmasti halua saada, joten ole tarkkana!

Opintotuen tulorajat – tukea vain tarpeeseen

Viimeisin, muttei suinkaan vähäisin, ehto opintotuen saamiselle on taloudellisen tuen tarve. Se, miten paljon tienaat kuukaudessa, vaikuttaa siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit ylipäätään saada opintotukea. Pidä huolta, etteivät vuositulosi kipua tulorajan yläpuolelle – siitä kun ei huolehdi kukaan muu kuin sinä.

Jos kalenterivuoden aikana on tukikuukausia maksimimäärä eli 12, on vuositulorajasi 7 920 euroa. Kuukausituloina se tarkoittaa 660 euroa. Kela huomioi veronalaiset tulosi, eli palkkatulojen lisäksi myös muun muassa osinko- ja vuokratulot, freelancer-palkkiot, apurahat sekä veronalaiset sosiaalietuudet opintorahaa, asumislisää ja opintolainaa lukuun ottamatta. Tarkista täältä vuositulorajat tai katso Kelan asiointipalvelusta omat tietosi. Verohallinto toimittaa Kelalle veronalaiset ansio- ja pääomatulosi, eli sinun ei tarvitse ilmoittaa niitä heille erikseen.

Opintoraha 2017 – opintorahan koko vaihtelee

Opintorahan määrä vaihtelee muun muassa oppilaitoksen, iän, asumismuodon sekä jälkeläisten määrän mukaan. Esimerkiksi toisen asteen opiskelija tai korkeakouluopiskelija, joka asuu avioliitossa tai itsenäisesti ja on 18-vuotias tai vanhempi, saa opintorahaa 250,28 euroa kuukaudessa. Opintotuen määrän voit laskea Kelan laskurilla.

Opintolainan valtiontakaus

Opintolaina on suunniteltu rahoittamaan opiskelijoiden arkea. Se on valtion takaama ja tulee maksaa takaisin annetussa ajassa. Kela takaa opintolainaa, eli sille ei haeta muuta vakuutta. Koroista ja takaisinmaksuaikataulusta kannattaa keskustella oman pankin kanssa.

Opintolainan valtiontakauksen määrään vaikuttaa niin ikä kuin oppilaitos. Alle 18-vuotiaalla, joka ei opiskele korkeakoulussa, se on 300 euroa kuukaudessa. 18 vuotta täyttäneellä, joka ei opiskele korkeakoulussa sekä korkeakouluopiskelijoilla ja aikuiskoulutustukea saavilla summa on 650 euroa kuukaudessa. Ulkomailla opiskelevilla se on 800 euroa.

Lainan sadonkorjuu kahdesti vuodessa

Lainaa saa nostettua lukuvuoden aikana yleensä kahdessa erässä. Syyslukukauden lainaerän nosto luonnistuu 1.8. alkaen ja kevätlukukauden 1.1. alkaen. Viimeisen nostopäivän voit tarkistaa saamastasi opintotukipäätöksestä. Huomioi kuitenkin, ettet voi nostaa lainaeriä enää valmistuttuasi, jos olet keskeyttänyt opintosi tai Kela on lopettanut opintotuen riittämättömästi edistyneiden opiskelujen takia. Joissain tilanteissa, muun muassa suorittaessasi tutkintosi ulkomailla, voit nostaa opintolainan yhdessä erässä.

Asumislisä ja -tuki myös eurojen lähteenä

Edellä esiteltyjen tukimuotojen lisäksi opiskelijan taloutta voidaan tukea asumislisällä. Sitä tosin voivat 1.8.2017 alkaen saada vain ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevat, jotka asuvat vuokralla. Asumislisää myönnetään myös oppilaitoksen asuntolassa asuville, jotka opiskelevat Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Ne opiskelijat, jotka asuvat manner-Suomessa, voivat hakea yleistä asumistukea. Sitä myönnetään vuokralla asuvien lisäksi asumisoikeus-, osaomistus- ja omistusasunnoissa asuville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *