Mitä eroa on pankin ja pikavippiyrityksen kulutusluotolla?

Pikavippitoiminta aloitettiin Suomessa vuonna 2005 ja on siitä lähtien ollut voimakkaassa nousussa ja aiheesta on käyty aktiivista keskustelua mediassa. Ennen pikavippejä pankki oli pääasiallinen kulutusluottoja tarjoava taho, mutta pikavippiyritykset ovat nousseet merkittävän kilpailijan asemaa.

Miten kulutusluotot pankin ja pikavippiyrityksen kulutusluotot eroavat toisistaan? Onko toinen parempi vai soveltuvatko ne eri tilanteisiin? Kannattaako kulutusluottoa ottaa ylipäänsä? Näihin kysymyksiin löydät vastauksia tästä artikkelista.

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto on yksinkertaisesti luotto, joka on myönnetty sen saajalle taloudellista kuluttamista varten. Kulutusluoton koko voi vaihdella suuresti esimerkiksi 100 eurosta 50 000 euroon.

Lisäksi takaisinmaksuaika, koron suuruus ja muut yksityiskohdat vaihtelevat tilannekohtaisesti. Takaisinmaksuaika voi vaihdella kulutusluotoista todella suurella haitarilla tilanteesta, lainan suuruudesta ja valinnastasi riippuen. Lyhimmissä maksuaika voi olla pari viikkoa, kun pisimpien kulutusluottojen kohdalla puhutaan kymmenistä vuosista.

Pankin ja pikavippiyritysten kulutusluotoissa on muutamia yhtäläisyyksiä. Mutta toisaalta niissä on kuitenkin myös merkittäviä eroja, mitkä on tärkeää tiedostaa. Aloitetaan tarkastelemalla niiden yhtäläisyyksiä.

Pankin ja pikavippiyritysten kulutusluoton yhtäläisyydet

Mikäli haluat saada Suomessa kulutusluottoa, sinun täytyy olla täysi-ikäinen eli vähintään 18 vuotias. Jotkut pikavippiyritykset vaativat hakijalta jopa 22 tai 23 vuoden ikää.

On sanomattakin selvää, että kaikenlaisissa kulutustuotoissa on noudatettava yhdessä sovittuja lainan ehtoja ja takaisinmaksuaikaa. Sekä pankki että pikavippiyritys tarkistavat lähtökohtaisesi asiakkaan maksukyvyn ja luottotiedot.

Mikäli yritys katsoo, että et ole maksukykyinen maksamaan luottoa takaisin, et saa lainaa. Kriteerit pankin ja pikavipin kulutusluottoon hyväksymiseen ovat kuitenkin yleensä erilaiset, sillä pankin kulutusluotossa puhutaan useasti suuremmista summista.

Kulutusluottojen eroavaisuudet

Pikavippiä kutsutaan toiselta nimeltään pienlainaksi. Se kuvaa myös sitä, että pikavippiyrityksistä haettavat kulutusluotot ovat yleensä kooltaan pienempiä kuin pankista haettavat kulutusluotot.

Pikavippi hankitaan esimerkiksi rikkoutuneen jääkaapin takia uuden ostamiseen, kun taas pankin kulutusluotto otetaan yleensä suurempia hankintoja varten kuten asunnon remontointiin tai jopa uuden asunnon ostamiseen.

Pikavippiyritysten kulutusluotot ovat vakuudettomia eli niitä varten ei tarvitse olla vakuutta. Tämä selittyy toki myös sillä, että luotot ovat pikavipit ovat suuruudeltaan myös melko pieniä.

Pankista saataville kulutusluotoille tarvitaan monesti vakuus, joka voi olla esimerkiksi henkilötakaaja, esinevakuus tai muu vakuus.

Kumpi luotoista on halvempi?

Pankit mainostavat mielellään, kuinka suuret korot pikavippiyritysten kulutusluotoissa on. He ovat täysin oikeassa, että pikavippien todellinen vuosikorko on yleensä todella suuri, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen. Myös pankkien luotoissa on merkittäviä avaus- ja toimitusmaksuja, jotka nostavat lainan kokonaiskustannusta.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että pikavippi voi soveltua paremmin pieniä alle 1 000 euron ja alle 6 kuukauden takaisinmaksuajalla oleviin luottoihin paremmin, mutta pankki soveltuu paremmin suuriin ja pidempiin luottoihin.

Korko vaihtelee merkittävästi pikavippiyrityksen ja pankin välillä, mutta yleensä ottaen pankin tarjoama korko on kohtuullisempaa kuin pikavipeissä.

 

Kumpi on parempi vaihtoehto minulle? Vai onko kumpikaan?

Määritä ensin itsellesi selkeästi, mitä tarkoitusta varten tarvitset kulutusluottoa. Kuinka suuren summan tarvitset? Kuinka paljon rahaa olet valmis investoimaan takaisinmaksuun? Kuinka nopeasti olet valmis maksamaan luoton takaisin? Mitä varten olet ottamassa lainaa? Muutama vuosi sitten Yle kyseli lukijoiltaan ”Rahoitatko joulusi kulutusluotolla?”

Kaikkien edellä mainittujen kysymysten pohjalta tilanteesi varmasti selkiytyy ja pystyt arvioimaan, kumpi soveltuu tilannettasi varten paremmin.

Huomioi, että käytössäsi on myös muita vaihtoehtoja taloudellisen tilanteen hoitamiseen. Mikäli käytössäsi on luottokortti, myös se voi olla potentiaalinen vaihtoehto pienten hankintojen tilapäiseen maksamiseen.

Toisinaan paras vaihtoehto on myös luoton ottamatta jättäminen. Säästät tarvittavan rahan ensiksi kasaan ja ostat tarvittavan hankinnan vasta sitten. Oikea vastaus riippuu tilanteestasi ja tarpeestasi. Siksi en voi antaa yleispätevää vastausta, joka soveltuisi aivan kaikkiin tilanteisiin.

Mitä eroa on pankin ja pikavippiyrityksen kulutusluotolla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *