Kotitalouksien säästämisaste pakkasen puolella

Lievästi pienentyneet tulot ja kohonneet kulutusmenot laskivat kotitalouksien säästämisasteen -2,2 prosenttiin. Rahaa jää siis säästöön vähemmän, kuin kenties Suomen elpyneestä taloustilanteesta voisi päätellä.

Kotitalouksien säästämisaste heikentynyt huhti–kesäkuussa

Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta selviää, että kotitalouksien säästämisaste heikkeni 0,9 prosenttia huhti–kesäkuussa. Se tarkoittaa sitä, että kotitaloukset eivät juuri nyt kykene säästämään rahaa esimerkiksi pahan päivän varalle tai tulevia hankintoja varten. Säästämisaste on heikentynyt keväästä kesään ja vain tulevaisuus näyttää, miten tilanne muuttuu esimerkiksi Suomen elpyvän taloustilanteen takia.

Kulutusmenot ovat ylittäneet kotitalouksien tulot

Kotitalouksien säästämisasteella tarkoitetaan säästön osuutta käytettävissä olevasta nettotulosta. Negatiivinen säästämisaste viestii, että kulutusmenot ovat olleet tuloja suuremmat. Se ei kuvaa kotitalouksien velkaantumista. Omat menot ovat kenties kasvaneet – on harrastuksia, matkoja, remontteja ja muita hankintoja – ja samalla omat kuukausittaiset tulot ovat pysyneet lähes ennallaan. Maalaisjärjelläkin jo ymmärtää, että lopputulos vetää talouden pakkaselle. Säästämisaste onkin pienentynyt -2,2 prosenttiin tänä vuonna. Oletko itse huomannut muutosta omassa taloustilanteessasi?

Ruoan hinta nousee tänä ja ensi vuonna

PTT eli Pellervon taloustutkimus julkaisi hiljattain tiedotteen siitä, miten ruoan hinnan lasku on pysähtymässä ja ruoan hinnat tulevat nousemaan niin tänä kuin ensi vuonna. Kuluttajille se tarkoittaa aiempaa suurempia kauppalaskuja. Mistään valtavasta ruoan hinnan nousemisesta ei kuitenkaan ole onneksi kyse. PTT ennustaa ruoan hinnan nousevan vuonna 2017 0,2 prosenttia ja vuonna 2018 1,0 prosenttia.

Ruoan hinnan nousu näkyy kukkarossa

Ruoan hinta nousee kaikissa päätuoteryhmissä. Tänä vuonna nousu ei ole vielä yhtä jyrkkää kuin tulevana vuotena, sillä muun muassa makeisvero on poistettu ja se kaitsee vuoden 2017 ruoan hintaa. Makeisvero tarkoittaa karkkien, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteveroa ja se poistettiin vuoden 2017 alussa. Aivan kaikki tuotteet eivät tästä makeisveron poistamisesta kuitenkaan hyötyneet, sillä esimerkiksi virvoitusjuomista peritään makeisveroa. Se, miksi vero poistettiin, johtuu toiveesta siirtää veronalennukset suoraan hintoihin.

Makeisvero poistui vuonna 2017 – koska vihannesten hintoja lasketaan?

Kysymys toki kuuluu, että onko makeisvero oikea tapa pyrkiä alentamaan ruoan hintaa? Suomalaiset syövät vuodessa noin 14 kiloa makeisia, eli kulutus on jo nyt melkoista. Eikö olisi parempi alentaa muun muassa vihannesten hintaa eikä makeisten? Tosin sokerin vuosikulutus on laskenut Suomessa jo 17 vuoden ajan, eli suunta on oikea. Suomalaiset syövät jo nyt viidenneksi eniten makeisia ja leivonnaisia EU:ssa. Sokeria tosin kuluu yllättäen vähiten EU-maista.

Kotitalouksien investointiaste: asuntokauppa veti eniten puoleensa

Kotitalouksien investointiaste puolestaan nousi 12,5 prosenttiin, eli kasvua oli 0,3 prosenttiyksikköä. Suurin osa kotitalouksien tekemistä investoinneista on asuntoinvestointeja. Tuoreen Pankkibarometrin mukaan luotonkysyntä on kasvussa ja lisärahoitusta tarvitaan erityisesti niin asunnon hankintaan, remontointiin kuin peruskorjaustakin varten.

Yritysten investointiaste kasvussa

Myös yritysten investointiaste kasvoi edellisestä neljänneksestä. Yrityssektorin voittoaste säilyi ennallaan. Se on sinänsä jännittävää, sillä Tilastokeskuksen selvityksen mukaan uusien yritysten määrä on vähentynyt 4,3 prosenttia. Lopettaneita yrityksiäkin oli 6,2 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Uudenmaa oli vilkkainta yritysten perustamisaluetta, sillä siellä aloitti toimintansa 3 154 yritystä. Kehityksen kärjessä kakkossijalla oli Varsinais-Suomi ja kolmantena vilkkaudessaan Pirkanmaa. Kun tilastoja tarkastellaan vielä syvemmin, voidaan todeta, että ensimmäisellä neljänneksellä vuonna 2017 tilastoissa loistivat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Turku.

Näin parannat oman taloutesi tilannetta

Miten tulisi toimia, jos haluaisi vaikuttaa oman kotitalouden säästämisasteeseen myönteisesti? Määrittele ensin tavoite ja suuntaa sitä kohti määrätietoisesti. Aluksi voi olla hyvä idea pyrkiä ainakin hieman positiivisen puolelle – säästämisaste voisi olla esimerkiksi 5 prosenttia. Siihen on helpointa päästä omista kuluista karsimalla, lisäksi voit selvittää palkankorotuksen tai uuden työpaikan mahdollisuutta. Karsi turhat kulut, tee järkeviä valintoja ruokakaupassa ja kiinnitä huomiota vapaa-ajan aiheuttamiin kustannuksiin. Vaikka kaikkien suomalaisten kotitalouksien säästämisasteeseen on kenenkään mahdotonta vaikuttaa, voi jokainen tehdä oman taloutensa taloudellista tilannetta tukevia valintoja. Kun teet niin pitkäjänteisesti, voit nauttia lopputuloksesta yllättävän pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *